A hazai bérleti piacon a kompakt építőgépek a legnépszerűbb földmunkagépek. Cikkünkben a globális és a hazai trendeket vesszük górcső alá.
A hazai bérleti piacon a kompakt építőgépek a legnépszerűbb földmunkagépek. Cikkünkben a globális és a hazai trendeket vesszük górcső alá.

Kompakt gépek a bérleti piacon

A hazai bérleti piacon a kisebb kompakt építőgépek, a minik és a midik a legnépszerűbb földmunkagépek. Alábbi cikkünkben a globális és a hazai trendeket vesszük górcső alá.

Magyarországon jellemző, hogy a kisebb A Global Market Insights legfrissebb felmérése szerint az építőipari gépek bérbeadásával kapcsolatos piaci bevételek 2027-re várhatóan elérik a 150 milliárd dolláros értéket. Kiemelték, hogy az elmúlt években jelentősen nőtt az építőipari gépek bérlésével kapcsolatos érdeklődés, melynek elsődleges ösztönzői a megugró állami és egyéb infrastrukturális projektek és beruházások voltak. Természetesen ebben a szektorban is megfigyelhető volt, hogy a folyamatos növekedés ütemét valamelyest megtorpantotta a pandémia, mivel a globális lezárások miatt sok helyen csúszások voltak az építkezéseken, de a korlátozások fokozatos feloldásával és a vállalati működés helyreállásával az ipar az elkövetkező években folyamatosan növekedni fog. A szakértők szerint a növekedésben az is fontos szerepet fog játszani, hogy az építőipari gépekben megjelennek a mesterséges intelligenciával és egyéb digitális fejlesztésekkel kapcsolatos megoldások.

MIK LEHETNEK A BÉRLÉS ELŐNYEI?

A kompakt építőgépek már a bérleti piacon is egyre népszerűbbek, amiért számos tényező felelős. Az egyik ilyen, hogy egy gazdaságilag bizonytalanabb időszakban is segíthet fenntartani a pénzügyi stabilitást. Egy hosszabb távú, több hónapos bérleti díj pedig általában kisebb költséget jelent, mint egy gép teljes ára. Nincs hosszú távú elkötelezettség sem: a bérlés mellett sokszor ezt a szempontot is kiemelik, mert, ha csupán egy kivitelezéshez kell egy adott típusú gép, akkor a munka befejeztével azt vissza lehet adni, így később nem jelent problémát a fenntartása, főleg ha kihasználatlanul áll a telepen. A bérleti díj kiváltja a karbantartási költségeket: ha a bérelt gép normál használat mellett mégis meghibásodik, akkor a karbantartási, javítási költségek a bérbeadót terhelik. Ilyenkor vissza lehet küldeni a gépet és cserét igényelni. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a bérbeadó cégek a flottájukat folyamatosan frissítik és fejlesztik, így a kivitelezők hozzáférhetnek a legfejlettebb felszerelésekhez és technológiákhoz.

FONTOS A KIHASZNÁLTSÁG
MÉRÉSE

MIKOR MIT?

Azzal számolni kell, hogy a bérlés nem egy általános, minden helyzetre megoldást kínáló opció. Fontos átgondolni azokat a tényezőket, amelyek befolyásolhatják, hogy egy kompakt gépet költséghatékonyabb megvenni vagy bérelni. Ezek általában a következők szoktak lenni:

  • a gépet évente mennyi üzemórában használnák;
  • mennyi ideig tartanák meg;
  • éves szinten mekkorák a várható szükséges karbantartási költségek;
  • a gép megvásárlásakor milyen költségcsökkentő finanszírozási programok érhetőek el

Garry Bartecki, a Független Eszközforgalmazók Szövetségének tanácsadója a For Construction Pros portálnak a témával kapcsolatban azt mondta, hogy akkor érdemes a gépvásárlást megfontolni, ha havi 22 napos használat tapasztalatai alapján arra lehet számítani, hogy 60%-os vagy annál nagyobb lesz a gép várható éves kihasználtsága. Szerinte a 40 és 60% közötti arány is a vásárlás felé billenti a mérleget, de ilyenkor jobb megbizonyosodni arról, hogy a magasabb érték felé tartunk. Annak, aki bizonytalan, vagy tudja hogy 40% alatti lesz a kihasználtság azt tanácsolta, hogy mindenképp béreljen.

A HAZAI TRENDEK

A kompakt építőgépek kategóriáját a hazai bérleti piacon általánosságban a 2 és 8 tonna közötti gépek fedik le – tudtuk meg Antal Erzsébettől, a Profirent ügyvezetőjétől. A minik és midik esetében szerinte is fontos a különböző adapterek, szerelékek szerepe, mivel a gépeket sok területen használják, de a tapasztalatok szerint elsődlegesen ásási, kotrási feladatokkal kapcsolatosan keresnek bérelhető eszközöket. A válaszható kiegészítők közül a kanál, törőfej, rézsűkanál hármas a legelterjedtebb – fűzte hozzá.

HOSSZABB BÉRLETI IDŐ,
ALACSONYABB ÁR

FONTOS A TUDATOSSÁG

Antal Erzsébet is megerősítette, hogy a gépbérlés nem egy kész, sablon opciókból álló konstrukció. Minden esetben egyedi megállapodások születnek, melyeket megelőzően a bérbeadók alaposan megnézik, hogy kik fogják bérelni az eszközöket. Elmondta: bérbeadóként fontos, hogy egy megkeresés során a megfelelő kérdéseket tegyék fel, mert sokszor előfordul, hogy a kiszemelt gép nem alkalmas arra a munkára, amire szeretnék kibérelni.

A DÍJ MEGHATÁROZÁSA

A bérleti díj meghatározóan attól függ, hogy milyen hosszan bérlik az adott eszközt. Általánosságban azt lehet mondani, hogy minél hosszabb a bérleti idő, annál alacsonyabb a díj. A szolgáltatás részét képezi az is, hogy az adott gépet, vagy gépeket kiszállítsák vagy ne. A Profirent ügyvezetőjétől azt is megtudtuk, hogy az ügyfelek többsége helyszíni kiszállítást kér. Az ő esetükben ez mindig nehézgépszállító járművekkel történik.

A BÉRLETI PIACON IS
MEGJELENTEK AZ ELEKTROMOS GÉPEK

NÖVEKVŐ NÉPSZERŰSÉG

Bár népszerűek a kompakt gépek, de az eltérő gépek estében eltérő fejlettségű a piac, mert nem rég még az volt a fő szempont, hogy amit lehet, azt meg kell venni, akkor is, ha nincs kihasználva – elevenítette fel Antal Erzsébet. Hozzátette, hogy azért már megfigyelhető, hogy ez a trend elkezdett a bérlés irányába eltolódni. Szerinte ennek hátterében az állhat, hogy kezd tudatosulni az ügyfelekben, hogy egy bérlés során addig kell fizetni, amíg használják a gépet, és normál használat mellett a karbantartás sem jár extra költséggel. Az elektromos gépekre kitérve elmondta azt is, hogy elkezdték behozni és bérbe adni az ilyen típusú gépeket, mert megjelent a piaci igény ezekre az eszközökre is.