Egy különleges építőipari szereplőt ismerhettünk meg, a Kathat Kft.-t, akik alapvetően számítógép hálózatok építésével foglalkoznak.

KÁBELEK FÖLDJÉN:
BEMUTATKOZIK
A KATHAT KFT.

A Terra Hungária jóvoltából lehetőségünk nyílt egy különleges építőipari szereplőt megismerni, nevezetesen a számítógépes hálózatok építésével foglalkozó KATHAT Kft.-t. Katona István ügyvezető mesélt nekünk a cég történetéről, a jelenlegi helyzetről és természetesen az általuk használt gépekről.

A cikk megjelenését a Terra Hungária
Építőgép Kft. támogatta.

Egy különleges építőipari szereplőt ismerhettünk meg, a Kathat Kft.-t, akik alapvetően számítógép hálózatok építésével foglalkoznak. A cég tulajdonosa: Katona István

Istvántól megtudtuk, hogy a rendszerváltás előtt a Mol elődjénél, a Dunai Kőolajipari Vállalat egyik üzemében kezdte a pályafutását, majd 1990-ben egy társas cég alapításába fogott, ami a 2008-as válságig szintén számítógép hálózatok építésével foglalkozott, de ekkor megszűnt az a vállalkozás. Végül 2010-ben KATHAT Kft. néven kezdtek újra ezzel a tevékenységgel foglalkozni. Elsősorban a Mol Nyrt.-nek dolgoznak. Nyugat-Magyarországon benzinkutaknál, finomítóknál, valamint bázistelepeken építenek számítógépes hálózatokat. Ennek egy részét képezi, amikor optikai kábeleket kell elhelyezniük épületek között, végül emiatt döntöttek amellett, hogy vásárolnak munkagépeket, mert így tudnak nyomvonalakat ásni – tudtuk meg a cégvezetőtől. A munkagépekkel kapcsolatban kiemelte, hogy a beszerzések után kiegészült a tevékenységük egyéb más földmunkákkal, így azóta mélyépítési feladatokkal és közműkiváltásokkal is foglalkoznak.

BŐVEBBEN A KATHAT KFT.-RŐL

A 2010-ben alapított cég főként fémcsatornában és földben történő kábelezésekkel foglalkozik. Az optikai kábelen kívül erősáramú műszeres kábelek elhelyezését is vállalják. Jelenleg több mint 35 főállású kollégát foglalkoztatnak, akik között vannak hálózatépítő villanyszerelők, műszerész végzettségű kollégák, gépkezelők és kőművesek is. 2020-ig folyamatosan nőtt az árbevételük, 20-30 százalékkal mindig meg tudták emelni az előző évek bevételét.

2021 NEHÉZ ÉV VOLT

A pandémia sok ágazatra negatívan hatott, ez a Molnál is érzékelhető volt, mert csökkentek a beruházások, ezért 2021-ben a KATHAT Kft. is valamivel kevesebb projekten dolgozott. Addig is, hogy ezt a kiesést pótolják, elkezdtek máshova is bedolgozni. Példaként említette, hogy távvezeték oszlopok alapozási munkálataival is foglalkoznak, de főként arra vannak felkészülve, hogy az olajipari vállalatnak dolgozzanak.

SOKOLDALÚ GÉPPARK

Jelenleg 8 munkagépből álló flottával dolgoznak, melyben az 1 tonnás kis mini ásótól a 16-17 tonnás forgókotrókig minden megtalálható. A géppark fejlesztését vásárlások, pályázatok és lízingek segítségével hajtották végre. Erre azért is volt szükségük, mert a közműkiváltásoknál már mélyebben vannak a tűzivíz, ivóvíz és egyéb nyomvonalak, így sokszor akár 4-5 méteres mély gödröket kell ásni.

A VILÁGMÁRKÁK MÉG
HASZNÁLTAN IS MEGGYŐZŐEK

JCB
65R-1

JCB
65R-1

SZÉLESSÉG
1790 MM

MAGASSÁG
2580 MM

KOTRÁSI MÉLYSÉG
3,9 M

MOTOR TELJESÍTMÉNY
35,7 KW

SÚLY
6650 KG

FÓKUSZBAN A MIDIK

Az építőgépekre részletesebben rátérve elmesélte, hogy az első egy használt volt, amit a Terra Hungáriától vásárolták; ez volt az első tapasztalatuk a JCB-vel is. Amikor később új gépekben gondolkodtak, akkor végül két világmárka mellett tették le a voksukat, ezek egyike a JCB volt. A Terra Hungáriától négy gépet szereztek be, egy JCB 65R-1 és egy JCB 100C-2-es midi kotrót, egy JCB 3CX kotró-rakodót és JCB JS145W gumikerekes kotrót. Ottjártunkkor a 65R-1-et és a 100C-2-t tudtuk lencsevégre kapni.

TARTÓSSÁG ÉS GAZDASÁGOSSÁG

A cég vezetője a 65R-1 kapcsán elmondta, hogy nekik azért hasznos ez a 6,5 tonnás lánctalpas kotró, mert alkalmas hosszabb nyomvonalak ásására, illetve elég nagy ahhoz, hogy egy akár 2 méter mélységű aknaépítéshez szükséges földmunkát is el tudjanak vele végezni. A gép egyik érdekessége még, hogy egészen komoly, 188°-os kanálforgatásra is képes, ez egy-egy platós teherautó megrakása során igen hasznos tud lenni. Azért, hogy a gém és az ásókanál még tartósabb legyen, a JCB ezeket nagy szakítószilárdságú acélból készítette.

A KIVÁLÓ SZERVIZHÁTTÉR NÖVELI
A BIZTONSÁGOT

A 9,7 tonnás 100C-2-t az angol gyártó a legújabb Stage V motorral kínálja. A gép nagy előnye, hogy alacsony fordulatszámnál is lehetővé teszi, hogy a helyzetnek megfelelően ki lehessen hozni belőle a csúcsteljesítményt, emellett több új innovatív funkció segít abban, hogy a gépkezelők a legtöbbet kihozhassák minden csepp üzemanyagból. István szerint a minikhez hasonlóan a midinek sem vészes a karbantartásuk, főleg úgy, hogy újak, emellett a szükséges javításokat mindig a szakszervizekkel végeztetik, ez véleménye szerint meg is éri, mert a Terra Hungária jó szervihátteret biztosít.

JCB
100C-2

SZÉLESSÉG
2300 MM

ÜRÍTÉSI MAGASSÁG
5,4 M

KOTRÁSI MÉLYSÉG
4,5 M

MOTOR TELJESÍTMÉNY
55 KW

SÚLY
9700 KG

SZÁZHALOMBATTAI MIDIK

A KATHAT Kft. két JCB midikotróját egy százhalombattai építkezésen látogattuk meg. A 6,5 tonnás JCB 65R-1 és a 9,5 tonnás JCB 100C-2 egy tereprendezésen dolgozott.

Bővebben a TERRA HUNGÁRIA
ÉPÍTŐGÉP KFT.-RŐL

>

Kérdezz közvetlenül a forgalmazótól!

Ha a cikk felkeltette az érdeklődésedet, lépj közvetlenül kapcsolatba a forgalmazóval, szívesen válaszolnak szakmai vagy értékesítéssel kapcsolatos kérdésekre.

A *-gal jelzett mezők kitöltése kötelező.
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google Adatvédelmi irányelve valamint az Általános Szerződési Feltételei érvényesek.
Axiál Kft. adatvédelmi nyilatkozata