Minik, amiket
a gépkezelők is
szeretnek

Új lapszámunkban is bemutatunk helyi vállalkozásokat és vállalkozókat. Nemrég Kaposváron jártunk, ahol egy Hyundai és egy Gehl gép mellett megismerhettük a VÍZ-Kör Kft. és ügyvezetője történetét.

Nemrég Kaposváron jártunk, ahol egy Hyundai és egy Gehl gép mellett megismerhettük a VÍZ-Kör Kft. és ügyvezetője történetét.
Nemrég Kaposváron jártunk, ahol egy Hyundai és egy Gehl gép mellett megismerhettük a VÍZ-Kör Kft. és ügyvezetője történetét.

A cikk megjelenését az Axiál Kft. támogatta.

Nemrég Kaposváron jártunk, ahol egy Hyundai és egy Gehl gép mellett megismerhettük a VÍZ-Kör Kft. és ügyvezetője történetét.

Alkalmi idegenvezetőnk és beszélgetőpartnerünk Wagner Mihály volt, a Víz- és Környezetgazdálkodási Mérnöki Kft. ügyvezetője. Már a beszélgetés elején világossá vált, hogy a cég első embere már igen fiatalon a mérnöki pályára készült. Ebben valószínűleg szerepet játszott szüleinek cége, az Investment Kft. is, ami 2003-ban került teljesen családi tulajdonba, ő pedig ebben a környezetben nőtt fel. Mihály az első igazán komoly és nagy feladatba 2016-ban fogott testvérével, amikor megvásárolták a VÍZ-Kör Kft.-t. A cég eleinte csak tervezéssel foglalkozott, de 2016-tól áttértek az építőipari kivitelezésre. Emellett műszaki ellenőrzéssel, tervezéssel, igazságügyi szakértéssel és mérnöki tanácsadással is foglalkoznak.

NÉZD MEG A
GEHL
V270

CSÚSZÓKORMÁNYZÁSÚ
MINIRAKODÓT

NÉZD MEG A
HYUNDAI
R30Z-9AK

MINIKOTRÓT

A VÍZ- ÉS KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI
MÉRNÖKI KFT.-RŐL

A Víz- és Környezetgazdálkodási Mérnöki Kft. 1991 novemberében alakult, kezdetben mérnöki tervezéssel és tanácsadással foglalkozott. Somogy megye első környezetvédelmi tervét ők készítették el a 2000-es években. Ekkoriban lett egyre nagyobb jelentősége a cég életében a környezetvédelemmel és a hulladékfeldolgozással kapcsolatos kérdéseknek. A Víz-Kör tervezte meg az első Kaposvári Inert hulladékfeldolgozót is, ami a mai napig üzemel. A céget 2016-ban vásárolták meg a jelenlegi tulajdonosok, azóta a bevételük jelentős része építőipari kivitelezésből származik. Az egyik alapvető célkitűzésük az újszerű módszerek alkalmazása.

HYUNDAI
R30Z-9AK

PROBLÉMAMEGOLDÁS, MINT SPECIALITÁS

Egy ideig próbálkoztak ingatlanfejlesztéssel is, de végül visszatértek a közbeszerzésekhez. Azóta Kaposvár, és annak 60-80 kilométeres körzetében keresik a nekik megfelelő projekteket. A VÍZ-Kör-nél egy 10-12 fős tervező csapattal dolgoznak, emiatt minden műszaki kihívásra van megoldásuk. Talán kicsit ki is lógnak az átlagos képből olyan szempontból, hogy kifejezetten a nehézkes projektek megoldásában a legjobbak, azokban, amiket nem igazán szeret senki – fejtette ki.

A GÉPKEZELÉS SEM AKADÁLY

Mihály végül építőmérnöki végzettséget szerzett, de több OKJ-s képzést is elvégzett, aminek eredményeként az összes gépkezelői jogosítványt megszerezte. Elmondása szerint ezt azért hasznos, mert ha valamelyik kolléga először bizonytalan egy adott gép kezelésében, akkor tud neki segíteni. Ebből kifolyólag a gépvásárlás is úgy indul, hogy először ő próbálja ki azokat, de mint elmondta, a munkatársakkal is egyeztet egy-egy beszerzés előtt.

MINIK A GÉPPARKBAN

Beszéltünk a futó projektekről és arról is, hogy milyen típusú mini gépekkel dolgoznak a terepen. Az Axiáltól nemrég két kisebb gépet vásároltak: egy Gehl V270 csúszókormányzású minirakodót és egy Hyundai R30Z-9AK minikotrót. Eredetileg egy GINOP-pályázat adta meg a kezdő lökést, hogy konkrét lépéseket tegyenek két kisebb gép beszerzésére.

GEHL
V270

MOTOR
YANMAR/STAGE V

SÚLY
3629 KG

EMELÉSI KAPACITÁS
1225 KG

BILLENTÉSI SZÖG
41°

EMELÉSI MAGASSÁG
4313 MM

MEGDŐLNI LÁTSZIK AZ ÁROKÁSÓ-RAKODÓK EGYEDURALMA

Az általuk vásárolt 3,6 tonnás Gehl V270 kompakt rakodó egyik nagy előnye, hogy egy nagy teherautót is meg tud pakolni. Ez azért is lehetséges, mert a V-széria gépeinek olyan az emelőszerkezete, ami lehetővé teszi a vertikális emelést, aminek a magassága 2,5-3,6 méter között mozog. Ez lényegében egyenértékű egy kisebb méretű árokásó-rakodó tudásával. További előnye, hogy azoknál sokkal mozgékonyabb, fürgébb, kisebb helyen is elfér, kevesebbet fogyaszt, olcsóbb a fenntarthatósága és a gépkezelők körében is népszerűbb. A Víz-Körnél elsősorban földmunkára és rakodási feladatokra használják a Gehl gépet.

TÉRKÖVEZÉS MINIKOTRÓVAL

A 3 tonnás Hyundai R30Z-9AK azért döntöttek, mert tudtak venni hozzá egy térkőrakó adaptert, amihez kellett egy minimum 2,5-3 tonnás önsúly. Ehhez több szereléket is vettek a térkőrakó mellé: kanalat 30-as, 50-es, 60-as méretben, rézsűkanalat, illetve egy bontófejet is. Szerinte a gépnek az egyik legnagyobb előnye, hogy kompakt, fürge és az ereje is nagy. A gépeket nem rég Kaposváron, a Várpark térrendezési feladatainak elvégzésére használták. A Hyundai géppel naponta 100-150 négyzetméter térkövet tudtak lerakni.

KÖNNYŰ FENNTARTHATÓSÁG

Felmerült az üzemeltetés és karbantartás kérdése is. A Víz-Körnél az átlagtól eltérően többet használják a gépeket. Ezeket egy éve szerezték be az Axiáltól, de már mindegyik túl van az 500 üzemórán, illetve már a második szerviz is megvolt mindkét gép esetében. A fogyasztásuk sem kirívó, de természetesen ez függ a klíma használattól, illetve attól, hogy a gépkezelő hogyan üzemelteti munka közben. Tapasztalataik szerint az üzemeltetés terén is hasonló a helyzet: körülbelül akkora összeggel kell számolni, mintha egy középkategóriás személyautót vinnénk időszakos szervizre.

HYUNDAI
R30Z-9AK

MOTOR
HYUNDAI R30Z-9AK

ÖNSÚLY
3005 KG

MAX. VÍZSZINTES GÉMKINYÚLÁS
4650 MM

MAX. ÁSÁSI MÉLYSÉG
2500 MM

KANÁLKAPACITÁS
0,07 M³

Látogatóban a VÍZ-Kör Kft.-nél

Kaposváron jártunk, ahol a cég eszközparkjából egy Gehl csúszókormányzású minirakodót és egy Hyundai minikotrót vehettünk szemügyre.

Bővebben az Axiál Kft. –ről

>

Kérdezz közvetlenül a forgalmazótól!

Ha a cikk felkeltette az érdeklődésedet, lépj közvetlenül kapcsolatba a forgalmazóval, szívesen válaszolnak szakmai vagy értékesítéssel kapcsolatos kérdésekre.

A *-gal jelzett mezők kitöltése kötelező.
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google Adatvédelmi irányelve valamint az Általános Szerződési Feltételei érvényesek.
Axiál Kft. adatvédelmi nyilatkozata